Pages

Friday, December 10, 2010

Kelebihan Buah Delima yang PATUT anda tahu demi kesihatan badan =)



Dalam English: pomegranate
Disebabkan E tiba² buat entry buah delima, dan sebagai bakal mengkaji tumbuh²an (insyaAllah) , saya pun nak join jugak. Hehe.
Ok, mari baca ini.

Perubatan moden.
Ellargic acid:
  • Menghindari Penyakit jantung,
  • Menghindari Kecacatan pada bayi dalam kandungan, ada folic acid jugak!
  • Liver fibrosis
  • Membunuh sel kanser : kajian terhadap haiwan dan manusia member kesan positif, lagi² dijalankan pada pesakit kanser payudara di South Carolina Hollings Cancer Center (American Cancer Society).
  • Anti- virus dalam computer badan: kajian Uni of Nottingham mengakui acid ini mampu melindungi sel dari damaging free radicals. (sorry tak tau nak terang dalam bm) huhu. Iaitu Radiasi dari ion² dalam badan.  Tahukah anda bila makanan dihadam, menjadi protein dan ada juga ion² bebas dalam badan. ion² bebas ni la kadang² bahaya, menjadikan sel kanser. sebab tu hadis cakap jangan makan makanan laut dan darat serentak. Ok!
  • Sangat berkesan membunuh tapeworm (dalam bm cacing kerawit ke?) dalam perut
  • Anti-oxida: Mengurang tekanan darah/Blood pressure.
  • Merawat penyakit lain seperti Leukaemia,
  •  Ulser perut,
  •  Diabetis,
  • Tuberclorosis/ Batuk kering
  • Rabun Mata
  • Gigi dan Gusi – lagi² bila gigi tak kuat
  • Alzheimer
  • Merawat cirit-birit, luka-luka
Cahaya Allah memasuki hati orang yang memakan buah delima - Saidina Ali

Malah dalam Islam ada hadis yg sebut ttg buah delima =)
An
Anas bin Malik (Radhiyallahu anhu) narrated that Rasulullah(sallallahu alaiyhi wassallam) said, "There is not a pomegranate which does not have a pip from one of the pomegranate of the Garden(of Jannah) in it." (Abu Nu'aim)
Rasulullah(sallallahu alaiyhi wassallam) said, "Pomegranate and its rind strengthen digestion(stomach)." (narrated Ali(radhiyallahu anhu), Abu Nuaim, Al-Jozi)

 p/s: sapa nak diterangkan hati / senang terima ilmu utk diri atau bayi dalam kandungan, digalakkan makan buah delima

6 comments:

  1. nice info.. nak kena cri buah delima ne.. =)

    ReplyDelete
  2. so buah delima nie kat mane nk dapat kt johor?? kat giant ade jual tak?

    Terkini: Lepak Mamak | Biar Aku Yang Ajar | Tutorial: Trace Anonymous

    ReplyDelete
  3. kai azmier: saya pn baru tahu pas wat research semalam =)

    Zulfahmi Abidin: saya pn tak pasti sekarang ni kat mne senang jumpa buah ni. yang pasti kat amerika ada tanam disebabkan kegunaan buah ni yg boleh merawat penyakit =)

    ReplyDelete
  4. Lama x makan buah delima. Dulu ada pokok delima, skrg dah xde. huuhuhu

    ReplyDelete
  5. Jus delima perahan asli terus dari kilangnya di Turki. Mengandungi antioksida yg tinggi berbandng buah2 yg lain. Termaktub di dalam Al-Quran , kebaikan buah delima, kurma,tin ,zaitun.Membantu mereka yg mempunyai masalah kesihatan spt jantung, asma, diabetes, usus, darah tinggi, kanser, sakit mata, batuk, ibu mengandung, masalah suami isteri dan lain2. Dimana anda berada , kami sedia membantu.
    Hubungi terus saya di talian atau sms 0199311274.http://jusdelima83.blogspot.com/

    ReplyDelete